Teksti: Terhi Takkinen

M/S Roope-Saimaa on tuttu näky Saimaan retkisatamissa    

Pidä Saaristo Siistinä ry on valtakunnallinen ympäristöjärjestö, joka edistää konkreettisin teoin meri- ja järviluonnon hyvinvointia. Yhdistyksen toiminta-alueita ovat Saaristomeri, Itäinen Suomenlahti, Pohjanlahti, Saimaa, Päijänne ja Pirkanmaa, joissa Roope-alukset alushenkilöineen pitävät huolta Roope-palvelupisteistä ja retkisatamista. Yhdistyksellä on neljä Roope-huoltoalusta, joista Saimaalla työskentelee M/S Roope-Saimaa.

Konkreettisen ympäristötyön lisäksi Pidä Saaristo Siistinä ry on mukana useissa ympäristöprojekteissa ja järjestää erilaisia kampanjoita. Esimerkiksi kaupungeille suunnattu Mahanpuruja muovista-kampanja herättelee huomiota hulevesiin kulkeutuvien jätteiden haitoista. PSS ry:llä on myös Roope-satamaohjelma venesatamille, Siisti Biitsi-rantojensiivoustalkoo-ohjelma sekä Siisti Biitsi-kummikouluohjelma.

Kauan kaivattu uusi huoltoalus

Retkisatamien huoltotyö vaatii asianmukaisen kaluston. Kesällä 2021 Saimaalle valmistui kauan kaivattu uusi M/S Roope-Saimaa. Saimaan vesistöalueen erityispiirteet sanelivat tietyt vaatimukset aluksen ominaisuuksiin. Kapeiden väylien vuoksi alus muodostaa vain vähäistä aallokkoa, aluksessa on matala syväys ja pitkä keularamppi, joka mahdollistaa Saimaan matalien rantojen retkisatamahuollon. Saimaalla M/S Roope-Saimaa miehistöineen huoltaa noin 65 retkisatamakohdetta. Lisäksi retkisatamahuoltoa tekevät Savonlinnan pohjoispuolella PSS ry:n huoltosopimuksilla Järvipelastajat ja yksityiset huoltohenkilöt.

Infoboksi:

Huoltoalus M/S Roope-Saimaa

 • valmistui kesällä 2021
 • aluksen rakensi HL-Metal Oy Paraisilla
 • pituus 18 metriä, leveys 6 metriä
 • nosturi puukuormien nostoa varten, septitankit, pumput kelluvien imutyhjennysasemien tyhjennystä varten, suuret tarvike- ja työkalulaatikot, kansitilaa runsaasti
 • kulkunopeus n. 8 solmua, polttoaine diesel
 • yksi pääkone, akseliveto, tehokas keulapotkuri
 • nykyaikainen ja tekninen ohjaamo
 • kotisatama Puumala

https://www.pidasaaristosiistina.fi/files/3743/800/2021-08-12_Kylmasaari_Terhi_Takkinen.jpg#gallery_5764

Aluksella työskentelee aina kaksi alushenkilöä. Heillä on merenkulun pätevyyskirjoista (Traficom) kuljettajankirja ja kansimiehen pätevyys. Timo Vorne on toiminut M/S Roope-Saimaan päällikkönä menneen kesän.

 • Olen ajanut sisävesillä matkustaja-aluksia aikaisemmin ja minulla on kuljettajankirja. Siksi olin sopiva tähän työhön, Timo Vorne kertoo.

Uuden aluksen myötä viikkotyön rytmi on palautunut aiempaan, viikon jaksoihin. Aluksella on kansitilaa reilusti, joten varusteita ja polttopuita mahtuu kyytiin hyvin. Paluumatkalle retkisatamista kerätään jätteitä ja aluksen suuriin jätevesisäiliöihin pumpataan kelluvista imutyhjennyslaitteista käymäläjätettä isot määrät.

Täyttä työtä aamusta iltaan

Retkisatamien huoltokausi alkaa toukokuussa ja kestää syyskuun loppuun saakka. M/S Roope-Saimaa miehistöineen liikennöi arkipäivinä, lähtee liikkeelle maanantaina aluksen lastaamisen jälkeen ja palaa kotisatamaan perjantaina. Työpäivien ajan miehistö asuu aluksella. Työpäivän aikana ehtii käydä yhdestä kymmeneen retkisatamakohdetta, riippuen kohteissa tehtävistä töistä ja etäisyyksistä. Silloin tällöin alus tekee myös lyhyempiä pistokeikkoja kotisatamasta Puumalasta käsin. Esimerkiksi Savonlinnassa alus käy noin kaksi kertaa kaudessa polttopuuhuoltoa tekemässä.

 • Aamulla herätään seitsemältä ja liikkeelle lähdetään kahdeksalta saaresta tai aloitetaan lastaus kotisatamassa. Sitten kierretään suunnitellulla reitillä olevat retkisatamat, joissa huolletaan huussit ja tulipisteet, tyhjennetään jäteastiat ja jätetään mahdollinen puulasti. Samalla silmäillään retkisataman turvallisuusnäkökohtia ja puutteita sekä korjataan aikataulun puitteissa pieniä vaurioita. Päivä päättyy viimeistään klo 20, listaa Timo Vorne päivän kulkua.

Retkisatamat ovat kaikki erilaisia, vaikka samoja palveluja sisältävätkin. Satamissa on nuotiopaikkoja, huusseja, jätepisteitä, puuvajoja ja joissakin sauna. Suosituissa retkisatamissa on muita enemmän työtä muun muassa jätemäärien vuoksi.

 • Rokansaari on erilainen kuin muut, koska siellä on seitsemän vuokramökkiä, jotka kuuluvat huoltomme piiriin. Rokansaari on suosittu retkeilijöiden keskuudessa, joten siellä käydään huoltotöissä useasti myös pistokeikkoina. Myös saunalliset saaret, kuten Satamosaari ja Ruuhonsaari, ovat suosittuja. Saunallisiin paikkoihin on erityisesti puun ajoa, toteaa Timo Vorne.

Roope-palvelut mahdollistavat kestävän retkeilyn kauniissa vesistöissämme. Jätepisteet tarjoavat paikan roskille ja huussit ihmisten tarpeille. Retkisatamassa voi olla myös tiskipiste niin, että harmaat vedet suodattuvat maahan. Saunallisiin retkisatamiin tehdään polttopuuhuoltoa tarpeen mukaan.

Kaikki Roope-palvelupisteet, Roope-satamat ja septit löydät Roope-kartaltamme, jonka voit kätevästi lisätä ”sovellukseksi” puhelimesi näytölle. Löydät Roope-kartan verkosta osoitteesta roopekartta.fi.

Työ puhtaiden järvien puolesta tarvitsee tukeasi! Liity jäseneksi osoitteessa pidasaaristosiistina.fi/liityjaseneksi. Muistathan myös retkisatamien mahdolliset puunhuolto- ja saunamaksut, jotta nuotiopuita ja löylyä riittää seuraavallakin retkelläsi!

Lahjoita likaisiin töihin! Voit tehdä kertalahjoituksen tai ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, katso eri lahjoitusmuodot 

Terhi Takkinen

viestintäkoordinaattori

040 350 0319
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pidä Saaristo Siistinä ry

Järvi-Suomen toiminta-alue

Saimaa

Blogi

ImPS:lle on hankittu otsonaattori. Se löytyy käyttöohjeineen sataman varastokopista.